Infoservis

Vývoj sanitární techniky diktuje veřejný sektor

Automatizace, úspory, komfort, hygiena a odolnost. To jsou trendy, které v současnosti nejhlasitěji promlouvají do výroby sanitárního vybavení a příslušenství. Inovativní vývoj se přitom odehrává převážně ve veřejném sektoru. Domácnosti, které reprezentují významnější část trhu, dávají stále přednost konzervativním technologiím a soustředí se především na design. I to se však brzy může změnit.
 
Bezdotykové baterie a toalety s automatickým splachováním se v posledních letech staly již naprostou samozřejmostí ve veřejných prostorách. S těmito produkty se již běžně setkáváme v hotelích, restauracích, obchodních centrech, na sportovních stadionech, na čerpacích stanicích, ale také v kancelářských a průmyslových objektech. Důvod je zřejmý: intenzivní provoz a vysoký počet uživatelů kladou obrovské nároky na provozní parametry sanitární techniky.
Jak přežít mytí rukou – zdravotně i ekonomicky?
Jedním z nejpodstatnějších argumentů pro investici do „chytré sanity“ je úspora. „Podle našich odhadů ušetří bezdotyková baterie oproti baterii pákové jen na mytí rukou zhruba polovinu potřebného množství vody. Například čerpací stanice s intenzivním provozem toalet tak může uspořit statisíce litrů vody a desetitisíce korun ročně,“ říká Jaroslav Salava, jednatel společnosti AZP, která je předním výrobcem automatické sanitární techniky v České republice. „V nabídce máme také speciální umyvadlo, které cyklus mytí kompletně řídí elektronikou. Každá fáze od namočení přes nanesení mýdla po sušení rukou má pevně stanovenou dobu a umyvadlo v přesných intervalech dávkuje uživateli mýdlo či vodu. Úspory vody jsou v tomto případě ještě výraznější,“ dodává.
Ekonomický aspekt začíná být čím dál tím zajímavější i pro domácnosti, a to především v případě bezdotykových baterií. Pořizovací cena je sice o něco vyšší, díky úspornějšímu provozu se však náklady brzy vrátí. „Čtyřčlenná domácnost ušetří díky automatické baterii jen na mytí rukou a čištění zubů přes 26 000 litrů ročně! A to jen tím, že baterie zastaví vodu ve chvíli, kdy si mydlíte ruce či čistíte zuby. V řeči rodinných financí jde o částku přes 2100 korun za rok. Osobně si myslím, že právě z tohoto důvodu budou tyto technologie čím dál častěji pronikat i do domácností,“ vysvětluje Jaroslav Salava.
S ohledem na každoroční epidemie šířené bakteriemi je použití automatických sanitárních technologií ve veřejném prostoru z celospolečenského hlediska nezbytné především z hygienických důvodů. Právě ovládací páky či kohoutky klasických baterií reprezentují v tomto kontextu nejcitlivější místa. „Dalo by se dokonce s nadsázkou říct, že si na kohoutek napřed „odložíme“ svoji špínu, umyjeme si ruce a nakonec si z kohoutku zase část té špíny nabereme zpět. Pokud jsme na veřejných toaletách, tak si jako bonus odnášíme i bakterie a nečistoty těch, kdo se myli před námi. To není zrovna lákavá představa,“ říká Jaroslav Salava.

Nerezová renesance veřejných toalet
Zatímco u vodovodních baterií si lze představit, že chytré technologie v budoucnu částečně proniknou i do domácností, v případě toalet se nic podobného neočekává. I tak však v této oblasti v současnosti sledujeme pozoruhodný vývoj. „Po revoluci se většina veřejných záchodů zrušila. Jak se nyní ukazuje, byla to chyba. Veřejná prostranství doplňují pítka a vykonat základní lidskou potřebu jednoduše není kde. Z tohoto důvodu jsme nyní svědky jakési renesance veřejných wc,“ vysvětluje Jaroslav Salava.
Tato renesance je do značné míry postavena na dvou pilířích: antivandalovém provedení a také zpoplatnění vstupu. „Nerezová ocel je v tomto ohledu poměrně spolehlivá. Zatímco keramické vybavení lze zničit poměrně snadno, nerez dokáže odolat i cílenému vandalismu. Moderní povrchová úprava zmatnění balotinou navíc zpříjemní nerezový povrch natolik, že pocitově i překonává keramiku,“ říká Jaroslav Salava a dodává: „Zpoplatnění vstupu prostřednictvím mincovního automatu zase zajistí, že na toaletu budou chodit jen ti, kteří ji chtějí použít k účelu, pro který byla postavena. Sprejer přeci nebude platit za to, aby mohl něco zničit.“
Flexibilita ruční svařované výroby
Český trh automatické sanitární techniky nedávno okysličila modernizace výroby jednoho z předních hráčů. Brněnská společnost AZP provedla reorganizaci práce a rozdělila pracovní postupy na jednotlivé specializované činnosti, které provádí pracovník určený přímo na tuto práci. Tím došlo ke značnému zrychlení, zpřesnění a zkvalitnění výroby. Současně se zavedl nový informační systém, který celou výrobu kontroluje.
„Nyní se nám podařilo vytvořit předpoklady pro další expanzi. Proto jsme si také stanovili ambiciózní cíle – do roku 2021 plánujeme zvýšit obrat z 51 milionů korun na 100 milionů korun.  Po modernizaci zde vidím velký potenciál. Do budoucna plánujeme nákup nových svařovacích strojů,“ prozrazuje Jaroslav Salava.
Zatímco většina výrobců nabízí lisované produkty, společnost AZP se vyznačuje ruční svařovanou výrobou, a díky tomu může zajistit konstantní tloušťku materiálu i mimořádnou flexibilitu. „Projektanti si dnes vybírají naše výrobky především kvůli ruční svařované výrobě, která umožňuje velkou flexibilitu. Zatímco u konkurence se stavba musí přizpůsobit produktu, naše produkty se dokážou přizpůsobit stavbě. Umíme vytvářet i atypické výrobky přesně na míru zákazníka,“ uzavírá Jaroslav Salava.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*