Legislativa

Novela zákona o daních z příjmů

Konec roku se blíží a mnozí podnikatelé i firmy už teď začínají připravovat podklady k daňovému přiznání. Letos v červenci byl přijat daňový balíček se zásadními novelami zákona o daních z příjmů. Díky přechodnému ustanovení mají podnikatelé letos dvě možnosti, jak při tvorbě daňového přiznání postupovat. I když mohou podávat daňové přiznání stejně jako loni, v dalším roce se jim toto zjednodušení může vymstít. Pro mnohé jsou navíc nové úpravy nespornou výhodou. Podnikatelům se vyplatí změny využít už letos. Vyhnou se tak dodatečnému daňovému přiznání.

„Novela zákona o daních z příjmů přináší asi nejvýraznější změnu přímo do výdajových paušálů – nastavuje nižší stropy. Paušální výdaje, které lze maximálně uplatnit, jsou nově poloviční. Osobám samostatně výdělečně činným s výdajovými paušály se ale vrací možnost uplatnit slevu na dítě a na manžela, manželku nebo registrovaného partnera bez příjmů,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDaně.
Pozor na paušální daň
Osobám samostatně výdělečně činným klesá hranice pro uplatňování paušálních výdajů o polovinu na jeden milion korun příjmů. Podnikatelé s příjmy vyššími než jeden milion korun mohou výdaje paušálem uplatnit také, uplatní však jen maximální částku výdajů odvozenou právě z limitu jednoho milionu korun.
„U této novinky platí přechodné ustanovení, že podnikatelé si za zdaňovací období 2017 mohou vybrat, zda využijí novou úpravu, tedy nižší strop pro výdaje a vyšší slevy, nebo budou postupovat stejně jako v roce 2016, tedy využijí vyšší paušální výdaje bez možnosti využití slev na děti a partnera bez příjmů,“ popsala Blanka Štarmanová.
Raději hned
Podnikatelé by měli vzít změny týkající se výdajových paušálů v potaz již letos. „Pokud živnostník v roce 2018 změní způsob uplatnění výdajů, má povinnost v přiznání za rok 2017 udělat související úpravy základu daně. Pokud tak neučiní v řádném přiznání k dani z příjmů, bude podávat dodatečné přiznání za rok 2017. Podání dodatečného přiznání za předchozí rok z důvodu změny ve způsobu uplatnění výdajů je sice bez sankcí, přesto je to zbytečná práce navíc,“ upozornila na aktuálnost situace Blanka Štarmanová.
Změny ve srážkové dani
Součástí novely je také rozšíření uplatnění srážkové daně na příjmy ze závislé činnosti do 2500 korun měsíčně. „Novela se týká také poměrně častých příjmů z dohod o pracovní činnosti. Zaměstnanci, kteří mají souběh zaměstnání, jsou povinni podávat daňové přiznání. Ale pokud má zaměstnanec na hlavní pracovní poměr další příjem ze zaměstnání do 2500 korun za měsíc, nemusí podle novely v roce 2018 podávat daňové přiznání,“ řekla Blanka Štarmanová. Takovou změnu jistě uvítají například členové výborů ve společenstvích vlastníků jednotek (SVJ).
Laik se diví
Daňový balíček z letošního roku způsobí jistě nejednomu podnikateli těžkou hlavu. Vyznat se v novelách a změnách je pro laika skutečně složité, dokonce i zkušeným podnikatelům taková příprava na podání daňového přiznání zabere zbytečně mnoho času. Najmout si daňového poradce přitom vůbec nemusí přijít draho, často právě naopak.
„Sazba zkušeného daňového poradce se pohybuje v jednotkách procent nákladů ušetřených na daních a pracovní době podnikatele. Odborné služby mohou zahrnovat podle dohody plnění veškerých povinností podnikatele vůči finančnímu úřadu včetně veškeré komunikace s finančním úřadem, ať již písemné – včetně doručování do datové schránky daňového poradce – nebo telefonické či e-mailové.
Obdobně může být daňový poradce zmocněn k veškerému jednání se správou sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnou. Daňový poradce má ze zákona odpovědnost vůči poplatníkovi za vzniklou škodu. Navíc jsou poradci na tuto odpovědnost za škody povinně pojištěni,“ vysvětlila důležité okolnosti fungování daňového poradenství Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společností TaxVision a eDaně.

One Comment

  1. Radim

    Dobrý den, velmi pěkná článek. Já si vedl účetnictví dvě účetní období. Poté jsem už na to neměl nervy, skrz nepříjemné úředníky na úřadech s tím, že levá ruka nevěděla co dělá pravá…

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*