Ekonomika

2 z 10 nejzelenějších kancelářských budov světa jsou v Praze

V Praze stojí dvě z deseti nejzelenějších kancelářských budov na světě, což je stejný počet jako v celých Spojených státech. Podle dostupných informací se mezi nejlépe hodnocenými projekty v rámci certifikace LEED v3 Core & Shell umístily karlínský komplex Praga Studios a holešovické Visionary od společnosti Skanska. Na prvních příčkách žebříčku trvale udržitelných budov obecně dominuje Evropa. V rámci měst Prahu předstihla jen Bukurešť, která se od minulého roku může pyšnit hned třemi budovami v takzvané top ten.

Visionary
Z deseti nejvýše hodnocených budov v kategorii Core & Shell verze 2009 v rámci certifikace LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), což je nejrozšířenější globální systém oceňování trvale udržitelných staveb, je jich hned sedm v Evropě. Jen dvě pak stojí překvapivě ve Spojených státech a jedna v Brazílii.
 

Nejzelenější budovy světa podle certifikace LEED Core & Shell

PLATINUM-BCN Barcelona 101
The Bridge Building Nashville 99
Business Garden Bucharest Building A Bukurešť 98
Business Garden Bucharest Building C Bukurešť 97
Praga Studios Praha 97
Sao Paulo Corporate Towers São Paulo 96
Business Garden Bucharest Building B Bukurešť 96
The Treehouse Memorial City Houston 95
Edificio Relli Milano 95
Visionary Praha 95

 

Dvě příčky v první desítce pak patří kancelářským komplexům postaveným společností Skanska v Praze. Na sdíleném čtvrtém místě momentálně s 97 body stojí karlínská budova Praga Studios dokončená v minulém roce. Žebříček pak uzavírají tři budovy na sdíleném 6.. místě včetně holešovického Visionary.

Praga Studios
„Certifikace LEED na úrovni Platinum je standardem všech budov, které Skanska v posledních šesti letech v České republice dokončila. Jsme velmi hrdí na to, že naše české projekty obsazují první příčky žebříčku trvale udržitelných budov nejen na regionální, ale celosvětové úrovni. Dokazuje to, že se nám v rámci developerských aktivit v Praze daří posouvat hranice technických řešení, z čehož nakonec profitují nejen nájemci budov, ale celé město,“ říká Alexandra Tomášková, výkonná viceprezidentka komerčního developmentu pro Maďarsko a Českou republiku.
Denní světlo,dešťová voda i úspora energie
Visionary se v době své kolaudace v roce 2018 stalo nejzelenější kancelářskou budovou v regionu střední a východní Evropy. Autoři projektu ze studia Jakub Cigler Architekti v projektu využili to nejlepší z aktuálních trendů moderní výstavby. Díky prosklené fasádě například budova naplno využívá přirozené denní světlo. Všechna parkovací stání jsou umístěna v podzemí, aby se omezil vznik tepelných ostrovů ve městě, a zbytečné popojíždění eliminuje inteligentní parkovací systém.
Ten slouží i nájemníkům v Praga Studios. Obě budovy jsou navíc mimořádně šetrné. Využívají pouze zelenou energii z obnovitelných zdrojů, která se též pozitivně odráží na uhlíkové stopě provozu a její úspora je díky inovativním technickým řešením, jako je například účinné LED osvětlení se senzory obsazenosti a pohybu, více jak 40 %. Úsporně je nakládáno i s pitnou vodou, jejíž spotřeba byla redukována rovněž přibližně o 40 %, a to mimo jiné i díky záchytu dešťové vody, která následně slouží k zavlažování zahrady a zelené střechy.
Nejzelenější budova je v Barceloně
V době certifikace v listopadu minulého roku byla Praga Studios třetí nejzelenější budovou na světě. Pouhé dva týdny po ní ale získaly certifikaci další projekty v Bukurešti, které ji odsunuly na sdílené čtvrté místo. V první desítce se umístily hned tři místní budovy pod názvem Business Garden Bucharest Building A, B a C. S téměř neuvěřitelnými třemi projekty je tak Bukurešť vůbec nejvíce zastoupenou metropolí v top ten a překonala například celé Spojené státy.
Vůbec nejlépe hodnoceným komplexem, který se tak může pyšnit titulem nejzelenější kancelářské budovy na světě, je od června 2019 PLATINUM-BCN v Barceloně. V rámci certifikace dosáhl komplex 101 bodů. Autoři mimo jiné docílili 44% úspory energií a 46% snížení spotřeby vody. Využili k tomu solární napájení a systém zachycování geotermální energie.
Certifikaci LEED úspěšně získaly všechny budovy, které Skanska v posledních šesti letech v České republice dokončila. Jako první ji už v roce 2012 obdržel projekt City Green Court, a to s celkovými 83 body. Postupně následovaly další projekty, kromě již zmíněných budov například i Corso Court nebo Five. V průběhu let pak Skanska postupně zvedala laťku, kterou zatím drží na zmíněných 97 bodech s projektem Praga Studios.

One Comment

  1. Díky za článek super !

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*