Legislativa

Poradna: Stavba na cizím pozemku

Dotaz čtenáře: Dobrý den, zdědil jsem před nedávnem po prarodičích pozemek, na kterém bych si nyní chtěl postavit rodinný domek. Bohužel jsem při jeho prohlídce zjistil, že si na něm soused postavil garáž. Prý když ji před třemi léty stavěl, netušil, že ji staví na cizím pozemku. Já jsem však přesvědčen, že to vědět musel, protože mezi našimi pozemky se táhne mez. Rád bych teď garáž zboural, což však soused zakázal, a navíc požaduje, abych si od něj buď garáž odkoupil, nebo abych mu uhradil náklady, které na výstavbu garáže vynaložil. Mohu nechat garáž strhnout i bez svolení souseda? A musím sousedovi za garáž něco zaplatit?

Jestliže soused k umístění garáže na vašem pozemku neměl žádný soukromoprávní titul, představuje tato garáž tzv. neoprávněnou stavbu. Jak lze s takovou stavbou naložit, bude záviset na tom, kdy byla zbudována. Uvádíte, že dle sousedova tvrzení byla garáž vybudována před třemi léty, což znamená, že se na ni má aplikovat úprava zakotvená v aktuálně účinném občanském zákoníku (tj. zákoně č. 89/2012 Sb., který nabyl účinnosti dne 1. ledna 2014). Pakliže by však garáž ve skutečnosti byla postavena před 1. lednem 2014, řídil by se její režim předchozím občanským zákoníkem (tj. zákonem č. 40/1964 Sb., který nabyl účinnosti dne 1. dubna 1964). Doporučuji proto skutečné stáří garáže prověřit, ať není pochyb, podle jaké zákonné úpravy postupovat.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se.

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Mgr. Nikola Neumanová, bpv Braun Partners s.r.o.

3 Comments

  1. Martin

    Dobrý den, má nějaký vliv, zda zděná stavba má základy (je pevně spojená se zemí) nebo je jen postavena na udusaném štěrku?
    Děkuji

    • Jiří Kučera

      Dobrý den, Martine,
      vliv na co? Jestli myslíte na užívání stavby, pak ji radím založit na podmínkám odpovídajících základech. Udusaný štěrk není opravdu vhodný pro stavby k trvalému užívání. Ten si dejte pod zahradní domek.
      Hezký den
      Jiří Kučera

  2. Drahoslava Švédová

    dobrý den mám prosbu na mem pozemku co jsem dostala od rodiču stoji stavba ktera byla driv povolena hospodařskou kolonii ,ale nemela byt podsklepena ,ale posklepena je i zkolaudovana,hospodarska kolonie a smlouva skoncila tem lidem roku 2001,tudiž to bylo vraceno mym rodicum,ted jsem šla za temi lidmi co maji na mem pozemku chatu at ji odstrani a ze jim davam 3 měsícni vypoved a vite co mi řekli,že odle stavebniho uřadu nemam pravo jim toto přes zimu nařizovat,prosím tedy o informaci zda maji na toto pravo takto mi to říct,pozemek je přece muj tim padem maji 3 měsíce na odstěhováni a mě nemusi zajímat jak to udelaji.
    děkuji za odpověd Švédová

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*