Infoservis

Fasádea změnila majitele

Sedmnáctý ročník soutěže společnosti Baumit – Fasáda roku 2017 – zná již své vítěze. Odborná porota hodnotila provedení fasád u staveb dokončených v předchozím roce na území České republiky, u nichž byly na fasádu použity výrobky společnosti
Fasáda roku společnosti Baumit je ve stavebním oboru uznávanou soutěží, ve které jsou stavby hodnoceny odbornou porotou složenou z architektů a projektantů. Soutěž zahrnuje pět kategorií, v každé z nich sedm odborných porotců vybralo jednoho výherce. Ten za svoji vítěznou stavbu získal 25 000 Kč a letos poprvé též umělecky ztvárněnou sošku Fasádea.

Soutěžní kategorie Název objektu Přihlašovatel
Novostavba bytového domu Projekt bytového domu Vítkovka, Praha 3 IP IZOLACE POLNÁ, s. r. o.
Novostavba nebytového objektu Centrum pro handicapované studenty se studentským klubem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Ateliér Dvořák architekti
Novostavba rodinného domu Rezidence Waltrovka Rodinné domy, Praha 5 VIRCO s.r.o.
Rekonstrukce historického objektu Obnova vnějšího pláště budovy Okresního soudu
v Opavě
Ing. Pekárek – stavební společnost, s.r.o.
Revitalizace, sanace, renovace Odstranění vad panelových domů Havanská, Tábor  H & B PENTA, s.r.o.

Centrum pro handicapované studenty se studentským klubem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Centrum pro handicapované studenty se studentským klubem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Elegantně působící architektura přízemního pavilonu zasazená do parkově upraveného prostředí kombinuje svými proporcemi vylehčeně působící markýzu z pohledového betonu se svislými stěnami střídající prosklení v černých rámech na celou světlou výšku se světlými omítnutými částmi obvodového pláště. Kombinace těchto materiálů (pohledový beton, sklo, omítnutá zeď) se ukazuje jako dobrá volba. Přispívá k tomu i řemeslně zvládnuté provedení omítkové směsi Baumit CreativTop- Fine s jemným zrnem 1 mm. Materiálům vyšší kvalitativní řady se tak dostává odpovídající péče při jejich aplikaci na stavebním díle.
Obnova vnějšího pláště budovy Okresního soudu v Opavě
Obnova vnějšího pláště budovy Okresního soudu v Opavě
Střídmá pozdně klasicistní architektura je dotvořena elegantní kombinací bílého korpusu, šedého soklu a zelené střechy, doplněných žulovými reliéfy v tympanonu. Porota ocenila řemeslně dobře zvládnutý detail i zdrženlivost autorů, kteří pojali svůj návrh z hlediska vnějšího výrazu jako službu starší, kvalitní architektuře soudního paláce z konce 19. století, spíše než jako snahu o zanechání výraznější otisku dnešní doby. Jak poznamenal již přední filosof 1. ½ 20. století a příležitostný architekt L. Wittgenstein: „Špatný architekt podlehne všem pokušením, dobrý jim odolá.“ Na vnější fasádě byly použity sanační omítkové systémy Baumit Sanova s povrchovou fasádní barvou Baumit SilikatColor.
Odstranění vad panelových domů Havanská, Tábor
Odstranění vad panelových domů Havanská, Tábor
Jednalo se bezesporu o nejvyrovnanější a nejobtížněji posuzovatelnou kategorii. Porota se nakonec přiklonila k návrhu, který v rámci standardního rozpočtu, přitom však příkladně kultivovanou formou řeší jednu z nejčastějších úloh, při kterém jsou kontaktní zateplovací systémy užívány: sanaci starší panelové zástavby. Porota ocenila, že se návrh nesnaží původní monotónnost tohoto typu zástavby popírat aplikací pestrých barev či vzorů, ale s jeho jednoduchostí pracuje jako s určitou kvalitou. Zateplovací systém Baumit Pro se samočisticí omítkou Baumit NanoporTop.
Projekt bytového domu Vítkovka, Praha 3
Projekt bytového domu Vítkovka, Praha 3
Porota ocenila jednoduchou a disciplinovanou architekturu, která je zároveň kultivovaná a neztrácí detail. Výrazové prostředky fasády – podokenní římsy, tvarování zábradlí, barevné odlišení objemů atd., není samoúčelné a v dobré tradici historických staveb, v jejichž sousedství se stavba nachází, vždy plní příslušnou technickou či výrazovou funkci: členění na pracovní záběry, ochrana fasády, zdůraznění objemů. Užití zateplovacího systému Baumit Star a kreativních omítek Baumit je účelné a pestré, přitom se však nepřiměřeně neprosazuje a vhodně navazuje na kontext sousedních historických budov.
Rezidence Waltrovka Rodinné domy, Praha 5
Rezidence Waltrovka Rodinné domy, Praha 5
Soubor rodinných domů řešených na principu low-rise / high-density představuje příklad hromadně pořízeného individuálního bydlení spojujícího výhody obou systémů a splňujícího nároky náročnější městské klientely. Jednoduchá, racionální organizace stavebních objemů, dobře volená materiálová kombinace i slušné řemeslné provedení, jsou vizitkou celého realizačního týmu. Na první pohled nenápadný projekt, který v prvním kole posuzování výrazněji nebodoval, se při podrobnější diskusi ukázal být nejvhodnějším kandidátem na vítězství v příslušné kategorii. Pro rychlejší vyhodnocení kvalit celého projektu porota postrádala srozumitelnější dokumentaci širších urbanistických souvislostí souboru.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*