Ekonomika

Developeři prchají z Anglie, Praha je nezajímá

Devět ředitelů developerských firem z deseti očekává přesun velkých korporací a mezinárodních institucí z londýnského City kvůli vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Nejžádanějším cílovým městem je Hamburg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
City Londýn
Ředitelé developerských společností očekávají, že centrály velkých korporací a mezinárodních institucí budou kvůli vystoupení Spojeného království v 88 procentech případů odcházet mimo Londýn. Polovina firem (z celku) to očekává v omezené míře a třetina (33 procent) jen výjimečně. Stoprocentně přesvědčen o tom není nikdo. Naopak, 17 procent firem nepředpokládá, že by k tomu došlo. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila společnost CEEC  Research.
Byrokracie
Společnosti, které by o přesídlení do Prahy uvažovaly, bude podle ředitelů developerských společností limitovat především byrokracie ze strany státu. Podle developerů je tento faktor pro velké korporace nejvíce limitující. Na stupnici od nuly do desítky, kde je desítka pro firmu maximálním limitem, označili právě byrokracii ze strany státu číslem 8,4. Druhým největším problémem je podle developerů nekvalitní legislativa a její časté změny (8,3 z maximálních 10). Za nejmenší problém považují developeři nedostatek volných realit pro expaty (2,9 z maximálních 10).
Stavební zákon i novela zákona EIA představují pro developery komplikaci při výstavbě. Další velkou překážkou jsou podle ředitelů společností účelně vznikající „vyděračské“ organizace. Ve výsledku tak kvůli dlouhému procesu od počátku projekce po ukončení realizace přichází Česko o 28 procent projektů. Oproti zahraničí trvá výstavba v ČR o 22 měsíců déle.
Katastrofální povolování
Podle 83 procent ředitelů developerských společností podporují stát, města i obce rozvoj nových průmyslových lokalit přivádějících do regionu nové společnosti. Podle 17 procent ředitelů společností mají noví investoři podporu města a obce vždy.
Stavební zákon a novela zákona EIA výstavbu průmyslových nemovitostí komplikují, územní plán jako překážka vnímána není. Daná otázka ředitele firem rozdělila, polovina si stěžovala na stavební zákon a polovina právě na novelu zákona EIA.
Nejen kvůli výše uvedeným faktům je proces výstavby průmyslových nemovitostí a prostor od myšlenky až po realizaci v průměru o 22 měsíců delší než v jiných zemích. „V Čechách lidé dbají na řád, organizaci, profesionalitu a mají dobré technické dovednosti. To jsou všechno důležité věci pro úspěšný development. Na druhou stranu je například příprava nových projektů v České republice kvůli délce povolovacích procesů velmi dlouhá. Pokud je třeba řešit s dotyčnými orgány úpravy územních plánů, jedná se o několikaleté jednání. Projekty proto musíme plánovat v řádu několika let. Výjimkou nejsou ani projekty připravované pět nebo osm let, což má samozřejmě velký vliv na nabídku na trhu,“ říká Omar Koleilat, generální ředitel, CRESTYL real estate, s.r.o.
Podle ředitelů developerských společností přichází Česká republika o 28 procent projektů, od nichž společnosti upustí, kvůli zdlouhavému procesu výstavby. Na tomto faktu se shodlo 83 procent ředitelů.
Tři problémy
ČR představuje pro firmy velké výhody i nevýhody. Za největší problém považují ředitelé developerských společností zaměřujících se na výstavbu průmyslových prostor dlouhé povolovací procesy, které v průměru dosáhly ohodnocení 7,7 bodu na škále od 0 do 10, kdy nula nepředstavuje žádný problém, a naopak desítka značí největší překážku. Dalším výrazným problémem s hodnocením 7,3 bodu z maximálních 10 se stal nedostatek pracovní síly, která se projevuje napříč celým spektrem technických oborů. Třetí problém vidí ředitelé firem v nedostavěné dálniční síti (5,2 bodů z maximálních deseti). Za nejmenší problém firmy považují mýtné systémy (2,5 bodu z maximálních deseti) a vysoké ceny pohonných hmot (3,4 bodu z maximálních 10).

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*