Ekonomika

Plastová okna: investice, která šetří náklady

Asi každý majitel staršího domu či bytu to dobře zná: stávající okna vypadají na první pohled stále pěkně. Při bližším pohledu si ale můžeme všimnout vizuálních opotřebení, která vedou k narušení mechanické funkčnosti, těsnosti, povrchových úprav atd. Všechna tato okna však spojuje jeden neviditelný nedostatek a tím je špatná zvuková a především tepelná izolace. Díky ní následně dochází k tepelným ztrátám. Pokud tedy chcete zateplit váš dům, je výměna starých oken za nová zpravidla tou první volbou, prvním krokem, o kterém byste měli vážně přemýšlet.
 
Jakmile začnete uvažovat o nových oknech, narazíte na otázku, jaká okna z jakého materiálu vybrat, protože nabídka na trhu je dnes velmi široká. My se ale nyní zaměříme na plastová okna, která jsou obecně nejvíce cenově dostupná. „Plastová okna mají výborné tepelněizolační a zvukové vlastnosti. Zároveň vám při pravidelné údržbě budou sloužit bez ztráty funkčnosti i desítky let,“ říká Ing. František Hroch, vedoucí divize Plastová okna ze společnosti PKS okna, která se specializuje na výrobu kvalitních českých oken a dveří. Když se pro výměnu oken rozhodnete, je vždy nutné, abyste měli na paměti několik základních zásad. Zaprvé: vždy kupujte okna vyráběná dle originálních postupů a zásad od spolehlivých a osvědčených výrobců. Je to jediný způsob, jak se vyhnout případnému pozdějšímu zklamání. Jen ověření výrobci vám totiž poradí s výběrem oken, provedou kvalifikovanou montáž a navíc ještě poskytnou několikaletou záruku. „Dále vám poradí i s výběrem vhodné konstrukce, kování, zasklení, které splní zejména požadavky tepelného a zvukového auditu nebo projektu s ohledem na bezpečnost při užívání. Odborná firma též nezapomíná na vhodný způsob montáže a ukáže obsluze, jak má okna správně používat,“ uvádí dále Ing. Hroch.

Pojďme se nyní podívat podrobněji na to, jaké parametry rozhodují o dokonalé funkčnosti a kvalitních tepelněizolačních vlastnostech plastových oken.
Hloubka okenního rámu
Laicky bychom to nazvali tloušťka okna. Ta totiž hlavně rozhoduje o tom, jak dobře vám nové plastové okno bude sloužit jako izolátor tepla. Standardně se na našem trhu hloubka okenního profilu pohybuje mezi 70 a 90 mm. Klíčové je ovšem také konkrétní zasklení daného okna.
 
Obvodová těsnění okna
Druhý aspekt, který rozhoduje o tom, jak dobře bude vaše plastové okno fungovat proti úniku tepla, je obvodové těsnění. Existují dva typy – dorazové a středové. Dorazové těsnění najdete na vnějším a vnitřním obvodu profilu okenního křídla. Při jeho zavření vytváří z pohledu vzdušné těsnosti (průvzdušnosti) dostatečně těsné okno. Nicméně tepelná těsnost se dá zvýšit právě dodáním středového těsnění, které rozděluje tzv. funkční spáru na další izolační komoru. Středové těsnění, jak název napovídá, najdete přímo ve středu okenního profilu, kde prostor mezi oběma dorazovými těsněními rozděluje na poloviny. Izolační schopnosti okna díky němu výrazně narůstají.

Počet komor
Mnoho zákazníků se orientuje jen podle počtu komor v okenních rámech. Avšak důležitý není samotný parametr vystihující počet komor, ale tepelný prostup okenní konstrukce. Tato vlastnost se dosahuje optimalizováním tvaru a počtu komor, polohy výztuhy a jejího materiálu. Obecně proto platí, že počet komor není směrodatný k výsledným tepelným vlastnostem.
 
Tepelná propustnost skla
„Pro plastové okenní profily je stále nejběžnější zasklení v podobě dvojskla. Často převládá mýtus o tom, že musíme co nejvíce izolovat. Bohužel to má i svoje slabé stránky v tom, že izolace tepla nám vyhovuje pouze v zimních měsících. Naopak na jaře a na podzim chceme, aby nám interiér přirozeně vyhřívalo slunce, čemuž říkáme solární zisky. Pak dochází ke kombinacím různých typů dvojskel a trojskel v návaznosti na to, na jakou světovou stranu jsou konkrétní okna orientována,“ uzavírá Ing. Hroch ze společnosti PKS okna.

Pokud vám jde o to, aby nová okna plnila co nejlépe svoji izolační funkci, je třeba, aby byla okna vyrobena z kvalitních značkových profilů od ověřeného výrobce, měla optimálně pět až šest komor a dvojité či trojité izolační sklo. To ale není vše! Kromě toho svou roli hrají i stavební parametry, například správné a odborné osazení a provedení izolační spáry. Při výběru oken a jejich montáži byste se proto měli vždy obracet na renomované odborníky, kteří vám poradí, jaké řešení je ideální vzhledem k vašim možnostem a potřebám.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*