Ekonomika

Pojistný produkt v novém kabátku

Pojištění bytových domů ochrání klid na straně vlastníků i nájemníků.

Bytový dům představuje pro mnoho lidí domov, cenné zázemí, které si přejí ochránit. Často jde o majitele takové stavby skýtající útočiště pro rodiny s dětmi, mladé páry nebo třeba prarodiče i nájemníky komerčních prostor. Bytový dům je totiž jako malé městečko směstnané do jediné budovy. Protíná se zde řada právních vztahů. Nejde jen o soukromí za dveřmi jednotlivých bytů, ale také o části nebytové, jako jsou obchody, kanceláře, nebo garáže, kolárny, kočárkárny či chodby. Mají tedy šanci i vlastníci bytových domů svůj majetek díky pojištění adekvátně ochránit? Odpověď se nabízí jednoznačná: ano. Právě pro ně Hasičská vzájemná pojišťovna, a.s. vytvořila produkt šitý přímo na míru a nově na trh uvedla začátkem roku 2019.
Pojištění je určeno širokému spektru subjektů. Ať jsou to fyzické osoby, společenství vlastníků bytových jednotek či bytová družstva. „Snažili jsme se celý pojistný produkt pojmout velmi jednoduše, aby si jej vlastníci mohli sjednat snadno a zahrnoval to, co skutečně potřebují. Aby nabízel jasně vymezenou a srozumitelnou ochranu,“ uvádí Ing. Vladimíra Ondráková, obchodní ředitelka Hasičské vzájemné pojišťovny, a.s.
A na jaké druhy pojistných událostí tento produkt myslí? Pojistit si jím vlastník může odpovědnost za škodu na věci, újmu na zdraví způsobenou druhé osobě, finanční škodu, náhradu nákladů zdravotních pojišťoven a nemocenského pojištění. Pokud by se například stalo, že obyvatel domu uklouzne na čerstvě vytřené chodbě a způsobí si tak zlomeninu dolní končetiny, toto pojištění vlastníka bytového domu ochrání před velmi nepříjemnou a nákladnou situací.
V dnešní době, kdy se možná obáváme více škod finančních než těch hmotných, ocení vlastníci bytových domů to, že pojistný produkt zahrnuje rovněž pojištění odpovědnosti za finanční škodu způsobenou statutárním orgánem bytového družstva či společenstvím vlastníků bytových jednotek včetně náhrady nákladů právního zastoupení.
Pro řádný provoz domu je potřeba technologická zařízení udržovat v co nejlepší kondici. Stojí totiž nemalé peníze. Péči o ně není těžké zajistit. Velké starosti ale vlastníkům bytových domů může způsobit nenadálá porucha nebo zničení takového zařízení. Proto je v produktu zahrnuta složka majetkového pojištění bytových domů, do něhož spadá rovněž pojištění výtahů a výtahových šachet, kotelen včetně technologií a dalšího strojního vybavení, elektroniky, skel či hasicích přístrojů, které stále jsou oblíbeným cílem vandalů.

„Samozřejmostí je ochrana majetku proti následkům živelní pohromy nebo jiného živelního nebezpečí. Nákladné je vybudovat zateplení fasád, které je nezbytnou podmínkou pro obdržení potřebného energetického štítku budovy. Naše zkušenosti ale říkají, že i takové řešení, které má vydržet desítky let, může být ohroženo hmyzem, ptactvem nebo hlodavci. Myšleno je i na takové případy, které mohou poškodit majetek nájemníků či vlastníků bytů. Například pokud zateče díky vytrvalým lijákům do podkrovní garsonky nebo do půdních prostor. I na takové situace pojištění myslí,“ dodává Vladimíra Ondráková.
Pojištění bytových domů zahrnuje také pojištění asistenčních služeb, především instalatérských, topenářských, sklenářských, i zámečnické práce v rámci urgentních zásahů.
Tento nový produkt se vyznačuje především svojí přehledností, komfortem možností a jasně stanovenou pojistnou ochranou.
Pojištění lze sjednat na obchodních místech Hasičské vzájemné pojišťovny a.s. https://www.hvp.cz/kde-nas-najdete/

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*