Infoservis

Architektonická soutěž „e4 – cihlový dům budoucnosti“ je vyhlášena

Ideová architektonická soutěž, jejímž vyhlašovatelem je Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., byla v souladu se Soutěžním řádem České komory architektů vyhlášena dne 24. 2. 2017. Účelem soutěže je inspirovat soutěžící k vytvoření architektonických ideových návrhů rodinných domů, které budou v souladu s ideou konceptu e4 společnosti Wienerberger a zároveň odpovídat parametrům pro projektování a výstavbu rodinných domů po roce 2020. Předmětem soutěže jsou architektonické studie, které v architektonickém a dispozičním řešení využijí možnosti cihlového systému Porotherm a pálené střešní krytiny Tondach, případně i lícových cihel Terca.
Soutěžící tak formou architektonických studií mohou vyjádřit svůj názor na koncepci cihlových domů, které budou splňovat technické požadavky na výstavbu budov po roce 2020 vyplývající ze směrnice Evropského parlamentu a rady 2010/31/EU (tzv. EPBD 2) o energetické náročnosti budov. „Posláním soutěže je získat originální architektonická řešení cílových rodinných domů s pálenou krytinou v souladu s požadavky na domy s téměř nulovou spotřebou. Vnímáme to jako velmi aktuální téma pro nové investory a stavebníky rodinných domů budoucnosti,“ popisuje Ing. Roman Busta, MBA, obchodní ředitel společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.
Do architektonické soutěže „e4 – cihlový dům budoucnosti“ je zakomponována myšlenka konceptu e4, který shrnuje kvality bydlení v domech s keramickou obálkou. e4 představuje vizi společnosti Wienerberger pro ekologické a do budoucna orientované, moderní bydlení z pálených stavebních materiálů – cihelného systému Porotherm, střešní krytiny Tondach případně lícového zdiva Terca. Koncept e4 je tvořen čtyřmi elementy – „e“ představujícími hlavní výhody domů s keramickou obálkou: energie – soutěžící navrhují cihlový dům s téměř nulovou spotřebou energie bez dodatečného zateplení, ekologie – předmětem soutěže je dům z přírodních materiálů (pálená hlína), bez klimatizace, se zdravotně komfortním vnitřním klima cihelných domů, ekonomika – dům, který představuje výhodnou a efektivní investici, emoce – soutěžící využije estetiky a dalších vlastností pálených cihel a tašek k vytvoření individuálního architektonického návrhu.
Záměrem vyhlašovatele soutěže je vítězný architektonický návrh realizovat. Soutěže se mohou účastnit fyzické i právnické osoby, popřípadě jejich společnosti. Podrobné podmínky soutěže jsou uvedeny na www.wienerberger.cz. Soutěžící mohou své návrhy zasílat do 29. 5. 2017.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*