Infoservis

Rodinná stavební společnost VW WACHAL hlásí výrazný nárůst tržeb a slibný zisk

O více než 40 % zvedla celkové tržby kroměřížská stavební firma VW WACHAL, a.s. Obrat z realizovaných zakázek firmy s 80 zaměstnanci se v meziročním srovnání zvýšil o více než 34 % a stavaři tak dosáhli na celkový obrat 476 milionů korun. Společnost loni vykázala zisk 3,211 milionů korun, což je výrazný posun oproti roku 2016, kdy skončila ve ztrátě 26,481 milionů korun. Na hospodářských výsledcích se pozitivně projevilo oživení stavebního trhu v roce 2017. Státní instituce v oblasti pozemního stavitelství hojně podpořily stavby pro školství či zdravotnictví a stavební firma v řadě těchto tendrů uspěla.

Sídlo firmy
Analýza finanční situace a celkového stavu hospodaření firmy v roce 2017 ukazuje, že opatření přijatá v průběhu roku 2016 zafungovala a zlepšení finanční situace je evidentní. Díky tomu zůstává naše firma nadále dlouhodobě stabilní, ekonomicky zdravou společností těšící se důvěře bank i svých obchodních partnerů a schopnou řádně plnit veškeré své platební či jiné povinnosti vůči svým partnerským bankám a všem ostatním obchodním partnerům,“ potvrzuje Ondřej Wachal, ekonomicko-provozní ředitel VW WACHAL, a.s.
Výroční zpráva rovněž popisuje změny, které se v roce 2017 na stavebním trhu odehrály. U řady tendrů, které nebyly pro stavební firmy tak atraktivní, se často objevila pouze jedna nabídka, někdy dokonce nepodal nabídku žádný subjekt. Problém pro investory často nastal v tom, že odevzdané nabídky překračovaly vypisované ceny, což někdy vedlo ke zrušení zakázky. Bylo to dáno tím, že investoři si zvykli v krizových letech stanovovat maximální cenu asi 20–30 % pod odhadovanou cenou generálního projektanta. Druhým důvodem je též postupné zvyšování cen stavebních prací ze stran subdodavatelů či růst cen materiálů. Z těchto důvodů docházelo i k postupnému nárůstu cen generálních dodavatelů staveb,“ vysvětluje Ondřej Wachal.
Mezi nejvýznamnější zakázky roku 2017, které se firmě VW WACHAL, a.s., podařilo získat, patří novostavba pavilonu pro nemocnici v Teplicích, rekonstrukce několika transplantačních sálů pro pražský IKEM nebo stavba dialyzačního střediska pro nemocnici v Kroměříži. Ve sdružení s firmou Moravostav firma uspěla v tendru na rekonstrukci bazénu v Rakovníku a dařilo se jí také v oblasti školství, kde získala zakázku od ČVUT.
V roce 2017 společnost VW WACHAL, a.s., též dokončila rekonstrukci obecního úřadu v Ostrožské Nové Vsi, za nějž letos obdržela čestné uznání v soutěži Stavba roku Zlínského kraje. Úspěch přinesl i projekt výstavby Depozitáře pro Východočeské muzeum v Pardubicích, který v soutěži Ministerstva průmyslu a obchodu „Přeměna odpadů na zdroje“ obsadil třetí místo.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*