Infoservis

Mladá krev architektů: Životní šanci dostane již podesáté

Už podesáté budou mít mladé talenty ze světa architektury příležitost dosáhnout zlomového úspěchu ve své počínající kariéře. V jubilejním 10. ročníku totiž startuje soutěž Young Architect Award. Výjimečnosti na výročním pořádání přidává také generální partner CEMEX Czech Republic s jedinečnou výzvou: Vítěz titulu bude mít možnost navrhnout vlastní objekt pro obec Prachovice, který společnost CEMEX zrealizuje.

Objekt – lavička, lampa, socha nebo cokoli jiného – by měl být vyroben z betonu či betonových směsí a stát se užitečným a estetickým doplněním veřejného prostranství obce. „Společnost CEMEX má dlouholetou tradici v podpoře inovativních řešení v architektuře. V posledních letech česká architektura patří mezi to nejlepší, co v rámci tohoto klání lze vidět. Jsem přesvědčen, že také podpora mladých talentů pomůže nejenom nadále rozvíjet jedinečnost české architektury, ale utvoří i podmínky pro lepší, zajímavější, pestřejší nebo útulnější bydlení v širokém smyslu slova,” řekl zástupce společnosti CEMEX Vesselin Barliev.
Letošní téma je zaměřeno na architektonické dílo, které iniciuje společenský život a rozvoj místa. Pro architekty je práce se stavbou, která má dopad na rozvoj společenského života a tím i místa, velkou výzvou. Soutěž tak odborné i laické veřejnosti ukáže, jakým způsobem se s tímto úkolem vyrovnává nejmladší generace českých architektů.
Nadšení z této příležitosti sdílejí i zástupci obce Prachovice. Přestože se jedná o první spolupráci v rámci takové soutěže a vlastně také první spolupráci s mladým architektem vůbec, zástupci obce i její obyvatelé se na pozdější slavnostní odhalení mobiliáře navrženého vítězem těší. “Obec Prachovice je historicky spjata s místní cementárnou. Každá akce, kdy CEMEX vstupuje svojí aktivitou do obce, je vždy velice pozitivně vnímána a přijímána nejen vedením obce, ale i samotnými občany. To, že obec byla vybrána, vnímáme velice kladně a jsem již velice zvědavá, které dílo bude zkrášlovat naši obce,” doplnila starostka obce Bohuslava Čepová.
Na webových stránkách soutěže je možné najít i doporučené lokality ke zpracování z partnerských měst – Prahy, Brna, Ostravy a Liberce. Své přihlášky mohou zájemci  zasílat do 29. června.
První vítěz
Prvním vítězem soutěže se v roce 2008 stal Ing. arch. Martin Kropáč MSAAD, nyní uznávaný architekt působící v Praze, který vedl architektonický atelier na New York Institute of Technology. Martin Kropáč  má za sebou deset let studijních a pracovních zkušeností v zahraničí, mimo jiné v architektonických studiích Alberto Campo Baeza v Madridu a Steven Holl Architects v New Yorku. Potvrzuje, jak cennou zkušeností pro něj byla účast v této soutěži: „Bylo to pro mne první významné ocenění architektonické práce. Tehdy jsem odjížděl na začátek letního semestru na Columbia University v New Yorku, cenu za mne přebírali rodiče. Později, po dokončení studia a při hledání práce, pomohlo mít v portfoliu cenu z architektonické soutěže.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*