Ekonomika

Ceny bytů v Praze válcují Evropu. Díky nízkým výdělkům a podhodnocenému kurzu

Čechy stojí nový byt více než 11 průměrných ročních platů, potřetí za sebou nejvíce v Evropě.

Na koupi nového bytu o rozměrech 70 m2 musíme v Česku vynaložit 11,2 průměrných ročních platů. Ve srovnání s vybranými evropskými zeměmi je situace u nás nejhorší. V druhé zemi v pořadí, v Lotyšsku, musí na pořízení nového bytu vydat 10,1 ročních platů. Naopak nejsnadněji na byt dosáhnou Portugalci (3,8 ročních platů). To jsou některé ze závěrů nejnovější studie Deloitte Property Index 2019.
„V transakčních cenách dohání Česko západní země. Průměrná cena se v Česku oproti předchozímu období zvýšila o 16,8 procent. Ceny v Praze dokonce rostly ze všech sledovaných hlavních měst nejvíce. Konkrétně o 22 procent, na 3162 euro za metr čtvereční,“ komentuje Petr Hána, senior manažer v oddělení nemovitostí Deloitte.
I přes významný růst ale ceny v Česku stále nedosahují úrovně západních zemí a západních měst. Nejdražší zemí se v tomto roce stalo Norsko, kde průměrná transakční cena přesahovala hranici 4000 eur za metr čtvereční. Z hlediska měst je například Paříž nebo Londýn stále téměř čtyřikrát dražší než Praha. Vyšší ceny mají i německá nebo belgická města zahrnutá do letošního vydaní Property Indexu.
 
„Růst cen bytů v Česku ženou nahoru zvyšující se stavební náklady, regulační opatření České národní banky a zdlouhavé povolovací procesy. Poptávková horečka však mírně klesá a v letošním roce tak můžeme očekávat určitý pokles prodejů ve všech oblastech. Navzdory tomu zůstává pokles cen spíše nepravděpodobný,“ říká Vojtěch Petrík, senior konzultant v oddělení nemovitostí Deloitte.
 
V České republice bylo v loni dokončeno téměř 34 tisíc bytů, což jsou více než 3 nové byty na 1000 obyvatel. Nejvíce nových bytů bylo dokončeno ve Francii (459,8 tisíc bytů), kde se dokončilo i nejvíce bytů na 1000 obyvatel (6,9). Francie vévodí také v žebříčku připravovaných staveb, připravuje se výstavba téměř 420 tisíc bytů. Nejméně, pouze 2 100 bytů, se chystá vystavět v Lotyšku. U nás je ve stádiu výstavby přes 33 tisíc nových bytů.
 
„Český bytový fond je v porovnání s Evropou spíše průměrný. Celkem je v Česku téměř pět milionů bytů a z hlediska počtu bytů na tisíc obyvatel se řadíme mezi Norsko a Dánsko. Nejvíce bytů na tisíc obyvatel mají jižní státy, nejvíce konkrétně Portugalsko (579,8), nejméně naopak v Polsku,“ dodává Petr Hána.
 
Značně se v Evropě liší i ceny nájmů. Vůbec nejdražší měsíční nájem je v centru Paříže (27,8 EUR/m2), na druhém, respektive třetím místě jsou norská města Oslo (25,3 EUR/m2) a Trondheim (21,3 EUR/m2). Nejlevnější nájem ze sledovaných měst je v maďarském Debrecínu (6,4 EUR/m2). Metr čtvereční v Praze stojí 13,4 EUR. Nájem v Brně pak vyjde na 9,6 EUR/m2 a v Ostravě na 6,6 EUR/m2.
Analytici se rovněž zaměřili na průměrné úrokové sazby hypoték. Průměrná sazba českých hypoték na konci loňského roku oscilovala okolo tří procent a v evropském srovnání se zařadila mezi ty vyšší. Nejnižší sazby byly v Portugalsku (1 %), nejvyšší v Maďarsku (4,5 %).
Studie porovnává celkem 16 evropských zemí. Kromě ČR, také Rakousko, Belgii, Chorvatsko, Dánsko, Francii, Německo, Maďarsko, Itálii, Lotyšsko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Španělsko a Velkou Británii.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*