Infoservis

Inovované ventily a kulové kohouty Easytop

Kulové kohouty a ventily s šikmým sedlem musí jít bez problému otevřít a zavřít i po delší době nepoužívání. Kromě správného výběru materiálu přitom záleží především na snadném ovládání. Díky novému konceptu těsnicích prvků inovovaného programu Easytop od společnosti Viega lze kulové kohouty a ventily s šikmým sedlem snadno ovládat i za extrémních provozních podmínek. Komfort navíc zvyšují ergonomické páky a ovládací kolečka.

Kompletně přepracovaná poslední generace systémových ventilů Easytop z červeného bronzu, který splňuje náročné hygienické požadavky pro pitnou vodu, se prezentuje novým konceptem ovládání a těsnění. (foto: Viega)
Kulové kohouty jsou bez ohledu na médium nezbytnou součástí v každé potrubní instalaci jako rychle uzavírací a servisní armatury. Pro zajištění dlouhodobě snadné ovladatelnosti a spolehlivé funkce armatur byly kulové kohouty Easytop, vyrobené z červeného bronzu hygienicky vhodného pro pitnou vodu, výrazně inovovány. Díky ergonomickým madlům ve tvaru písmene T se kulové kohouty nyní ovládají ještě snadněji. Všechny modely navíc disponují uzavíracím tělesem z ušlechtilé oceli. Nejmodernější výrobní a zkušební postupy i koncept těsnění nastavený na pouzdro a uzavírací těleso zajišťují snadné ovládání a trvale snadnou manipulaci kulových kohoutů.
Kulové kohouty s ovládacími pákami ve tvaru písmene T
Nové ovládací páky ve tvaru písmene T vyrobené z plastu mají vyměnitelné označení média (zelené/červené). Do ovládací páky je navíc za provozu možné integrovat teploměry, dostupné v sadě s příslušenstvím. Kromě známých modelů jsou k dispozici tři nové varianty kulových kohoutů s oboustranným vypouštěcím otvorem se závitem G1/4, který lze osadit vypouštěcím ventilem. Při použití jako servisní armatura v instalacích pitné vody lze do tohoto šroubení osadit ventil pro odběr vzorků. Při dodání jsou oba vypouštěcí otvory uzavřené zátkou, vypouštěcí ventil je u těchto variant modelů součástí dodávky.
 
Klíčovou součástí modernizovaného těsnění je nově upravená jednotka talířku ventilu s vulkanizovaným těsněním. To podle principu bočních sil najede při zavření na sedlo z ušlechtilé oceli. Tak je zajištěna maximální a dlouhodobá funkčnost. (foto: Viega)
Systémové ventily Easytop s novým konceptem těsnění
Nejmladší generace systémových ventilů Easytop od společnosti Viega se vyznačuje i zcela inovovanými vrchními díly. Nejvíce upoutá ergonomicky tvarované ruční kolečko a ukazatel polohy v signální barvě na nestoupajícím vřetenu. Rozhodující vývojové kroky se však skrývají uvnitř pouzdra armatury z červeného bronzu. Jednotka talířkového ventilu je vyrobena kompletně z ušlechtilé oceli s továrně vulkanizovaným těsněním. Podle principu bočních sil najede toto těsnění při zavření ventilu přesně na sedlo ventilu, které je vyrobené rovněž z ušlechtilé oceli. Okraj talířku ventilu slouží jako kovový doraz a brání tak zbytečnému nadměrného namáhání těsnění při trvale spolehlivé funkčnosti.
Jak je u systémových ventilů Easytop běžné, jsou nové vrchní díly ventilů bezúdržbové, nevykazují mrtvé prostory a těsní i ve zpětném směru. Plní tak v každém ohledu přísné hygienické požadavky kladené na instalační prvky v zařízeních na pitnou vodu.

Kulové kohouty Easytop mají uzavírací těleso z ušlechtilé oceli a v kombinaci se změněným principem těsnění a ergonomicky tvarovaným madlem zajišťují trvale snadnou ovladatelnost a funkční bezpečnost. (foto: Viega)
 Integrované systémové připojení
Systémové armatury Viega Easytop s přímými lisovacím přípojem pro systémy Profipress, Sanpress a Sanpress-Inox jsou vybavené SC-Contur testovanou podle DVGW. Tato bezpečnostní funkce umožňuje okamžitou detekci nezalisovaného spoje při tlakové zkoušce potrubí. Omylem neslisované spoje jsou totiž při zkoušce těsnosti zřetelně netěsné. Po zalisování jsou trubkové spoje trvale těsné a ihned plně zatížitelné.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*