Infoservis

LASSELSBERGER posiluje výrobu velkoformátových dlaždic RAKO

Společnost LASSELSBERGER, s.r.o. zlepšuje technologickou vybavenost závodu v Chlumčanech. V úterý 11. září 2018 byla slavnostně uvedena do plného provozu nová linka a pec na výrobu velkoformátových dlaždic. Cílem je stále dosahovat srovnatelné technické vybavenosti se světovými výrobci.
Kompletní linka vyrábí velké formáty dlaždic 60 x 60, 80 x 80 a 60 x 120 cm a dále umožňuje výrobu dělených formátů 30 x 60, 20 x 80, 40 x 80, 20 x 120 a 30 x 120 cm, což jsou trendové produkty v nejvyšším cenovém segmentu, srovnatelné kvalitou i designem s italskými výrobky. V neposlední řadě bude zařízení umožňovat výrobu dlaždic s tloušťkou 2 cm pro venkovní aplikace, např. terasy, balkony nebo využití v zahradní architektuře.

„V letošním roce předpokládáme v chlumčanském závodě možnou výrobu až 13 milionů m2. Ke splnění tohoto cíle pomůže nově postavená linka na výrobu velkoformátových dlaždic, pracovně označovaná jako linka S9. Jedná se o největší investiční akci v historii naší firmy,“ uvedl jednatel Roman Blažíček.

„Jde o investici na úrovni téměř 800 milionů korun. S touto investicí jsou spojené zásadní technické změny, vybudovali jsme kompletně novou výrobu. Investice je srovnatelná s jakoukoliv investicí zahraničních firem, ať už italských, německých nebo polských. Svým rozsahem pokrývá přípravu hmoty, sušení hmoty, skladování, dopravu, velkou výrobní linku s kapacitou 3,5 milionů m2, a to vše včetně výrobních prostor, obslužných činností kolem výroby. V halách jsou také nové prostory pro vedení výroby, vedení linky, mistry linky, nové zázemí pro pracovníky, sociální zařízení, nové laboratoře, nová výstupní kontrola. Takže 800 milionů není jen za linku,“ shrnul k investici Václav Růžička, výrobní ředitel.

Výstavba haly byla zahájena na jaře 2017. Výběr strojního zařízení pro linku byl dokončen v létě 2017 a s montáží na jaře 2018 byla v rekordním čase jednoho roku odstartována zkušební výroba. Nejmodernější technologie podporují automatizovaný provoz celé linky včetně automatizované logistiky.

Současná technologie zvyšuje celkovou produktivitu linky o 30 % ročně oproti současnosti, v závislosti na vyráběném formátu. Součástí linky jsou i nové lisy s tonáží 6500 tun a 7500 tun, které garantují maximální kvalitu velkých formátů dlaždic. Technologie digitálního tisku (HD print) umožňuje výrobu povrchů na nejvyšší úrovni dekoru i kvality. Vyrobené dlaždice jsou finálně kalibrovány na přesný rozměr. Díky vyšší výrobní kapacitě velkoformátových dlaždic bude společnost LASSELSBERGER schopna uspokojit poptávku jak na tuzemském, tak i na zahraničních trzích. Na montáži linky se podíleli zahraniční dodavatelé z Itálie, konkrétně Sacmi, System a Ancora, z lokálních firem pak nejvýznamněji spolupracovaly firmy Metrostav, Strojírny Podzimek, Fest HF, K+B, CS projekt s podporou dalších desítek firem.

Výrobní závod v Chlumčanech se instalací nových technologií stal nejmodernějším výrobním závodem společnosti LASSELSBERGER group na výrobu dlaždic a kapacitou výroby až 13 milionů m² za rok je i výrobním závodem největším. Díky modernizaci vznikají i nové pracovní příležitosti. Aktuálně společnost nabízí okolo padesáti pracovních pozic do výroby. Zajímavou pracovní činnost přinese zaměstnancům práce s novými zařízeními, která jsou opravdu na nejvyšší technické úrovni. Celkové investice společnosti LASSELSBERGER, s.r.o. v letošním roce povedou ke zvýšení produktivity keramických výrobků a operativní dostupnosti požadovaných obkladů. Cílem je udržet a posílit si tržní podíl v tuzemsku i na exportních trzích, zlepšovat kvalitu a servis výrobků RAKO pro zákazníky. RAKO nabízí komplexní řešení.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*