Infoservis

Soutěž STAVBA ROKU 2018 představuje přihlášené stavby

Již 26. ročník tradiční prestižní celorepublikové soutěže představuje stavby, které se utkají v boji o tituly a ocenění.

Na www.stavbaroku.cz se prezentuje 42 staveb, z toho 3 objekty ze zahraničí.  Odborná sedmičlenná porota a Sbor expertů s 27 specialisty zahájili hodnocení s cílem vybrat stavby do druhého kola pro osobní návštěvu a z nich následně vybrat 15 objektů, které budou nominovány na titul STAVBA ROKU 2018.
Nominace budou vyhlášeny dopoledne 6. září 2018 v sídle Nadace ABF na Václavském náměstí v Praze.  Tímto krokem bude odstartováno i hlasování veřejnosti. Slavnostní udělení 5 titulů a zvláštních cen proběhne večer dne 3. října 2018 v Betlémské kapli v Praze.
Jaké druhy staveb soutěží
26. ročník nepřekvapil tím, že se v přehlídce opět setkávají různorodé stavby. Hlavní hodnotící kritéria objektů – kvalita stavebního provedení, stejně jako kvalita architektonického návrhu a uživatelský komfort – jsou uplatnitelné u všech staveb bez rozdílu. Jedinečné sdružení specialistů hodnotí díla ze svého specifického profesního pohledu.
Zvýšená poptávka po bydlení vede k větší developerské aktivitě, a to se odrazilo i na tom, že bytové domy a rezidenční bydlení jsou v soutěži zastoupeny nejčetněji (13 staveb), růst ekonomiky podtrhují i rekonstrukce ve výrobních provozech (3) a výstavba kancelářských objektů (3), komerčních a obchodních center (4). V letošní přehlídce najdeme i stavby pro volnočasové aktivity (zimní stadion, sportovní haly, koupaliště, golfový resort). Mezi soutěžícími stavbami se představí i rekonstrukce vodárenské věže, pivovaru a vinných sklepů, také 2 zdravotnické budovy a 5 staveb z oblasti silniční a železniční infrastruktury.
V soutěži ZAHRANIČNÍ STAVBA ROKU 2018 mají svá želízka v ohni zástupci výhradně liniových staveb, rychlostní silnice a obchvat na Slovensku a silniční tunel na Islandu.
„Letošní 26. ročník jako každoročně poskytuje zajímavý pohled na situaci ve stavebnictví a přehlídku důležitých staveb z uplynulého roku. Po prvním pohledu na přihlášená díla mohu říci, že kvalita staveb je na dobré úrovni,“ komentuje předsedkyně poroty, Doc. Ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc., a doplňuje: „Nastavení pasivního standardu se s předstihem objevuje i mezi přihlášenými bytovými domy, které nejsou postaveny pouze v Praze, ale po celé republice. Zohlednění estetického pohledu při rekonstrukci objektů ve výrobních závodech potvrzuje dobrou ekonomickou situaci firem.“
Ing. arch. Jan Fibiger, CSc., prezident SIA ČR – Rady výstavby a předseda správní rady Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a rady programu Stavba roku doplňuje: „ Pokračující trend projektování v BIM technologii dokazují i další tři stavby letošního ročníku. Přibližně 80% přihlášených děl bylo investováno ze soukromých prostředků. Z veřejných zdrojů byly financovány veřejné prostory, sportoviště a některé prvky dopravní infrastruktury. Přibližně třetina přihlašovatelů se letos v přehlídce prezentuje poprvé.“
Stavby v regionech
Největší počet přihlášených staveb je z Prahy (19 staveb), následuje Středočeský kraj (6), Pardubický kraj (3), Jihomoravský kraj (4), 2 stavbami je zastoupen Královehradecký kraj a po 1 přihlášce přišlo z Karlovarského, Plzeňského, Libereckého, Jihočeského a Moravskoslezského kraje.
Všechna přihlášená díla jsou prezentována na webu soutěže, u mediálních partnerů. Po vyhlášení výsledků také na putovních výstavách po celé ČR, na půdě státních i městských institucí. Vydán bude také tištěný a elektronický katalog, který je využíván jako odborný podklad pro jednání Rady vlády.
Tradičně soutěž získala záštity nejvýznamnějších institucí v ČR – prezidenta České republiky, předsedy Senátu Parlamentu ČR, Ministerstva dopravy, Ministerstva kultury, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva životního prostředí, primátorky hlavního města Prahy, starosty MČ Prahy 1, rektora ČVUT v Praze, Asociace krajů, Svazu měst a obcí, Státního fondu rozvoje bydlení a Státního fondu dopravní infrastruktury. Soutěžní díla budou také prezentována v rámci programů Dnů stavitelství a architektury organizovaných SIA ČR – Radou výstavby.
Soutěž organizuje Nadace ABF – Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství jako nadační program řízený radou programu za účasti spoluvypisovatelů, kterými jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu, ČKAIT a Svaz podnikatelů ve stavebnictví.
Více informací najdete na www.stavbaroku.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*